zalm

Zalm met wortelpuree en mierikswortelsaus

Zet jij al elke week vis op het menu? Vis, en met name vette vis zoals zalm zit boordevol met gezonde stoffen en vooral omega 3, waar heel veel mensen een tekort van hebben. Veel klachten, ziekten en ontstekingen ontstaan door een verkeerde verhouding van omega 3 en omega 6. We hebben ze allebei nodig, maar omega 6 wordt in heel veel producten verwerkt zoals brood, koek, snoep, sauzen, crackers, chips, zuivelproducten. Er wordt namelijk bijna overal zonnebloemolie toegevoegd waar veel omega 6 in zit. Let maar eens op de verpakkingen. Door twee keer per week vis op het menu te zetten krijg je al voldoende omega 3 binnen.

Zo is zalm, en ook veel andere vissoorten, goed voor hart- en bloedvaten, bloeddruk, laag cholesterol, verbeterde geheugen en hersenfuncties, gezond haar, huid en spieren en verlaagde kans op depressie. Je verlaagt de kans op een herseninfarct al met 40%!

Dit heb je nodig

  • 160 – 200 gr. zalmfilet van een goede visboer
  • 100 gr. doperwten
  • kappertjes
  • peper en zout
  • Evt. garneren met verse bieslook

Wortelpuree

  • 300 gr wortelen
  • 2 aardappelen
  • Beetje roomboter (ca. 25 gr.)
  • Evt. beetje plantaardige melk toevoegen)
  • Optioneel: beetje munt of peterselie

Mierikswortelsaus

  • 2 eetl. mayonaise
  • 1 theel. mierikswortelpuree (uit een potje of vers raspen)
  • 1 theel. dille
  • sap van halve limoen of citroen

Zo maak je het

  • Haal de zalm uit de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 140 gr.
  • Snij de wortels en aardappels in stukjes en kook ze in een pannetje tot ze gaar en zacht zijn (ca 15 tot 20 min). Voor de smaak kan je evt. ook een bouillonblokje toevoegen.
  • Vet een ovenschaaltje in met wat olijfolie (niet de extra vierge!) of roomboter. Leg de zalm erop en bestrooi met wat peper, zout en dille en evt wat limoen- of citroensap en leg er een stukje roomboter op. Plaats deze in de oven voor ca. 10 to 15 minuten. Hoe minder lang hoe zachter, lekkerder en iets rauwer de zalm is. Bij zalm van een goede visboer kan dit prima.
  • Maak ondertussen de mierikswortelsaus door de ingrediënten met elkaar te mengen
  • Giet de wortels en aardappels af. Voeg een klontje boter toe en pureer met een staafmixer of een stamper tot een gladde puree. Voeg evt. nog wat (plantaardige) melk toe. Voeg een beetje peper en zout toe.
  • Zet wat kokend water op met een waterkoker. Haal de doperwten uit de vriezer en giet hier het kokend water overheen in een pan of schaal en laat 3 minuten staan. Giet dit daarna af.
  • Leg alles op een bord en maak af met wat kappertjes en evt wat verse kruiden als bieslook.

Geniet ervan!