selenium

Waarom selenium zo belangrijk is

In een aantal onderzoeken blijkt vooral dat voeding en voedingstekorten erg bepalend zijn voor hoe jouw lichaam op het coronavirus reageert. Eerder werd al gerapporteerd dat bij coronapatiënten op de IC een gemiddelde werd genomen voor sondevoeding en dat veel mensen op de IC daardoor een tekort krijgen aan voeding waardoor zij niet tijdig en goed kunnen herstellen en soms zelfs overlijden. In deze blog lees je waarom selenium zo belangrijk is.

Zo hebben ook onderzoekers uit Gent onlangs een onderzoek gedaan naar tekorten bij covid-19 patiënten. Zo bleek de status van zink en selenium erg laag te zijn. Zeven op de tien mensen die overleden waren aan corona hadden een ernstig tekort aan zink en selenium. Bij de mensen die geen tekorten hadden aan deze mineralen overleefden covid-19 vaker en genazen ook sneller. 

In Finland wordt al jaren selenium aan de bodem toegevoegd, waardoor de oogst snel al meer selenium bevat. Opvallend is dat daar het aantal covid-19 doden vrij laag is.

Het is ook niet zo merkwaardig dat deze onderzoekers tot deze conclusie zijn gekomen. Selenium en zink zijn namelijk allebei nodig voor een sterk immuunsysteem. Binnenkort zal ik wat meer vertellen over zink, maar nu eerst even iets over selenium…

Waarom is selenium zo gezond?

Selenium is een krachtige antioxidant die ontstekingen (ontstekingen zijn een reactie van je immuunsysteem) in het lichaam tegen gaat. Een hogere gehalte aan selenium zorgt voor een sterkere immuunreactie. Naast dat selenium goed is voor je immuunsysteem heeft het nog een aantal gezondheidsvoordelen: het is namelijk nodig bij de productie van schildklierhormonen en dus voor een gezonde schildklierwerking. Mensen met Hashimoto hebben hier vaak een tekort aan. Het helpt tegen mentale ziektes als Alzheimer en Parkinson. Deze ziekten zijn gerelateerd aan een hoge mate van oxidatieve stress (ontstekingen) en selenium helpt deze tegen te gaan. Daarnaast beschermt selenium tegen kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. 

Vrolijker door selenium

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met voldoende seleniumstatus minder angstig, vermoeid en neerslachtig zijn dan mensen die een lage status hadden. Ik merk hier zelf ook een groot verschil in. Ik neem regelmatig dagelijks 2 paranoten of soms een seleniumsupplement en ik merk echt dat ik me een stuk vrolijker en relaxter voel dan wanneer ik dat niet deed.

Waar zit selenium in?

Selenium kun je veel vinden in vlees en vis, maar de meeste selenium vind je in paranoten. Ca. 2 paranoten per dag is prima, teveel kan namelijk giftig zijn. Daarnaast zit selenium in zonnebloempitten, chiazaad, shiitakes, eieren, noten, volkoren graanproducten en zuivelproducten. 

Voldoende, maar niet teveel

Probeer dus voldoende selenium binnen te krijgen. Maar let er op dat je geen overdosis krijgt (dit zal via de voeding niet zo snel gebeuren, alleen als je veel paranoten in een keer opeet is dat mogelijk of via suppletie). Een teveel aan selenium kan namelijk averechts werken. Het kan per product verschillen hoeveel selenium er in zit. De ene paranoot kan dus meer selenium bevatten dan de andere paranoot.

Kan even duren

Wil je zelf je seleniumpeil opkrikken? Hou er rekening mee dat dit een aantal weken tot een paar maanden kan duren. Dit geldt trouwens voor bijna alle vitaminen en mineralen. Vaak merk je misschien na een of twee weken wel iets van verschil, maar geef het dus niet te snel op als je nog niks merkt. Je kan altijd je waarde even laten checken bij je huisarts.

Het immuunsysteem in het kort

Het immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels en organen die samenwerken om ziekteverwekkers en indringers zoals virussen, bacteriën, parasieten, medicijnen, alcohol, tabak etc buiten te houden. Dagelijks bestrijdt dit systeem ontzettend veel indringers. Als het immuunsysteem verzwakt is dan lukt het niet om deze indringers uit je lichaam te verwijderen, waardoor ziekten ontstaan. Maar ook constant in contact staan met deze indringers kan veel schade aanrichten aan je lichaam.

Wil jij weten of je misschien een tekort heb? Of wil je graag weer gezond zijn? Boek hier een gratis intake

Bronnen

https://www.wur.nl/nl/nieuws/IC-arts-Van-Zanten-Herstel-Covid-patienten-gaat-sneller-met-meer-aandacht-voor-voeding.htm

https://www.ad.nl/gezond/onderzoekers-doen-opmerkelijke-ontdekking-bepaalt-voeding-hoe-ziek-je-wordt-van-corona~adcd294a/

Originele bron: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3304/htm

https://bibliotheek.ortho.nl/selenium-is-van-invloed-op-de-gemoedstoestand/