vitamine d en alopecia

Vitamine D en Alopecia

9 februari 2022

Ik merk zelf altijd dat mijn haar harder begint te groeien zodra de zon meer begint te schijnen. En yes, dit is al in februari! Zodra het zonnetje doorkomt ga ik even heerlijk in de zon zitten zodat mijn huid vitamine D kan opnemen. Deze hele belangrijke vitamine schijnt namelijk onmisbaar te zijn bij de groei van je haar.

Vitamine D tekort wordt veel gezien bij auto-immuunziekten, waaronder Alopecia. Vitamine D speelt namelijk een belangrijke rol bij de werking van de haarzakjes en de haargroei. Wanneer er niet genoeg vitamine D wordt opgenomen of wanneer er niet genoeg vitamine D receptoren in en rond de haarzakjes zijn of wanneer de receptoren gemuteerd (veranderd) zijn kan het immuunsysteem niet goed zijn werking doen. Ziekteverwekkende microben kunnen dan niet goed worden opgeruimd met een heftige ontstekingsreactie als gevolg. Cellen van de haarzakjes raken zo beschadigd. 

Uit een onderzoek uit 2014 bleek 91% van de respondenten die Alopecia Areata hadden een vitamine D tekort (lager dan 50 nmol/l) te hebben.

Hoe verder weg we wonen van de evenaar hoe meer we een tekort hebben aan vitamine D

Een aanzienlijk deel van de mensen in de noordelijke landen kampen met een vitamine D tekort. Dit komt omdat daar minder zonlicht is dan rond de evenaar. Zelfs in de zomer hebben veel mensen een vitamine D tekort. Een vitamine D tekort staat aan de basis van veel verschillende ziekten, waaronder Alopecia.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Er wordt soms 2.000 IE (50 mcg) vitamine D aangeraden, maar dit is voor veel mensen met een auto-immuunziekte te weinig. Je kan hiermee beginnen en ophogen naar bijvoorbeeld 5.000 IE. Ik adviseer je de waarde wel te laten meten bij je huisarts. Want vitamine D hoeft namelijk niet altijd het probleem te zijn en kan bij jou misschien wel in orde zijn. Bij MS wordt er zelfs 1.000 IE per kilogram lichaamsgewicht aangeraden.

Vitamine D-resistent

Veel mensen met een auto-immuunziekte, waaronder Alopecia hebben te maken met een vitamine-D-resistentie. Ze hebben genetische afwijkingen van vitamine D-receptoren of enzymen die nodig zijn voor de aanmaak en activatie van vitamine D. Zij hebben daarom vaak veel meer vitamine D nodig.

Wat zijn vitamine D-receptoren?

Vitamine D-receptoren zijn ‘ontvangers’ die in alle cellen aanwezig zijn. Met behulp van deze receptoren komt vitamine D in de celkern terecht. Vitamine D komt dus overal in het lichaam voor en helpt bij veel functies zoals activatie van genen en enzymen. Daarom zie je vaak een vitamine D gebrek bij uiteenlopende ziektebeelden. Een belangrijke oorzaak waarom gemuteerde receptoren, genen en enzymen hun werk niet goed meer kunnen doen is oxidatieve stress en een overbelasting aan giftige stoffen.

Oxidatieve stress

Oxidatieve stress ontstaat bij verbrandingsprocessen in het lichaam. Deze zijn nodig om het lichaam van voldoende energie te voorzien. Bij deze processen komen vrije radicalen vrij die schade aan kunnen richten in het lichaam. Stress, veel suiker eten, roken, alcohol, een langdurige infectie of chronische ziekte, medicijnen, grillen en bakken… werken allemaal toxisch voor het lichaam. De lever heeft hier veel hulpstoffen voor nodig om deze toxische stoffen te verwijderen. Vooral glutathion, een krachtige antioxidant, raakt hierdoor uitgeput.

Stress en vitamine D

Ook stress is een belangrijke oorzaak van vitamine D gebrek. Bij aanhoudende stress wordt er teveel cortisol aangemaakt. Deze verstoort de werking van de vitamine D-receptoren. Veel gebruik van corticosteroïden heeft eenzelfde verstorende effect.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die vrije radicalen tegengaan. Een vrije radicaal mist een atoom waardoor het schade kan aanrichten in het lichaam. Een antioxidant heeft een extra atoom die deze afgeeft aan een vrije radicaal, waardoor de vrije radicaal weer ‘normaal’ wordt. Antioxidanten vind je in alle groenten en fruit.

Glutathion is de meest krachtige antioxidant. Glutathion vind je bijvoorbeeld in spinazie, asperges, avocado en kurkuma. Vitamine C en selenium zijn belangrijke hulpstoffen. Krachttraining en het vermijden van alcohol stimuleren de aanmaak en werking van Glutathion.

10 tips voor optimale vitamine D levels:

  • Vermijd stress zoveel mogelijk, mediteer bijvoorbeeld dagelijks
  • Vermijd toxische stoffen zoals suiker, alcohol, sigaretten, medicijnen, plastic etc.
  • Zorg voor voldoende omega 3
  • Eet minstens 500 gram groenten en fruit om aan je antioxidanten te komen
  • Ga regelmatig naar buiten om die vitamine D te pakken (zonlicht)
  • Eet regelmatig zalm, haring, sardientjes en eieren (hier zit vitamine D in)
  • Zorg voor voldoende schildklierhormonen en een juiste balans aan geslachtshormonen (dit doe je al door veel groenten en fruit te eten en toxische stoffen te laten staan)
  • Vermijd medicijnen waar het kan
  • Zorg voor een optimale darmflora
  • Vul aan met vitamine D-suppletie. Mensen met een auto-immuunziekte kunnen vaak al 5.000 IE per dag nemen. Overleg met je arts of voedingsdeskundige.

 

Wil je weten hoe Alopecia ontstaat en hoe je het kunt genezen? Lees hier mijn blog Ontstaan en genezing van Alopecia

Wil je herstellen van Alopecia of haaruitval?

Wil je begeleiding bij het herstellen van Alopecia / haaruitval? Boek een consult of een gratis intake.

 

Bronnen


Maris, Haaruitval. Alopecia in al haar vormen, Placebo Nocebo, nov/dec 2021/58, p.29-30

https://biolgen.nl/behandeling/oxidatieve-stress/

https://www.alopecia-vereniging.nl/bestanden/20160523-ov-alopeciaareatavoeding-sieuwke-dv-juliette-b.pdf?cd=i