quinoasalade garnalen

Quinoasalade met garnalen

Meer groenten en eiwitten eten in plaats van koolhydraten? Dan is de quinoabowl een mooie toevoeging aan je voedingspatroon. Eiwitten hebben we nodig voor de bouw van onze cellen en we hebben er ongeveer 100.000 miljard van. Daarnaast gebruiken we eiwitten ook als brandstof en gebeurt dit proces langzamer in ons lichaam dan bij koolhydraten. Daarom blijven we langer verzadigd als we eiwitten eten in plaats van koolhydraten. Je grijpt minder snel naar tussendoortjes. Quinoa, garnalen, spinazie en sesamzaad zijn goede bronnen van eiwitten. Een eiwittekort, wat trouwens weinig voorkomt in de westerse wereld, kan leiden tot spierafbraak, hoger risico op botbreuken, haarverlies, slechte huid, broze nagels en een verzwakte weerstand.

Garnalen zijn naast een goede eiwitbron ook een goede bron van vitamine B12, jodium, ijzer, selenium, zink en koper, omega 3, glucosamine en astaxanthine. Garnalen helpen daarom goed tegen ontstekingen, schildklierproblemen en hart- en vaatziekten. Regelmatig garnalen op het menu geeft je lichaam een gezonde boost.

Dit heb je nodig

  • 80 tot 100 gram garnalen
  • 100 gram quinoa, 2 keer zoveel water voor te koken
  • Sesamzaadjes
  • halve of hele avocado
  • Handje spinazie
  • 1 bosui
  • 1 teen knoflook

Dressing

  • 1 eetl. Sesamolie
  • 1 tl. honing
  • 1 eetl. Olijfolie
  • Beetje sojasaus (optioneel)

Zo maak je het

  • Kook de quinoa ca. 10 minuutjes en laat daarna nog even afkoelen
  • Bak de garnalen in een beetje knoflook. Bak bij voorkeur met kokosolie of anders een beetje roomboter
  • Snij de avocado en de bosui
  • Meng de ingredi├źnten voor de dressing
  • Voeg alles samen
  • Voeg naar gewenst peper en zout toe (hou wel rekening mee dat de garnalen ook al zout zijn