zonbescherming

Natuurlijke zonbescherming van binnenuit

13 mei 2021

Eindelijk, de zon is er weer! Heerlijk:) Lekker terrasje pakken, naar het park of lekker naar het strand. We weten allemaal wel dat we voorzichtig moeten zijn voor de zon en dat we ons moeten insmeren. Maar wist je ook dat we ons van binnenuit kunnen beschermen en dat dit eigenlijk nog effectiever is dan alleen zonnebrand smeren? 

Vitamine E en C

Zo is vitamine E onmisbaar bij het herstellen van de huid. Bij verhoogde UV straling daalt het vitamine E gehalte in de huid met maar liefst 50%. Zaden, noten, eieren, garnalen en spinazie zijn goede bronnen van Vitamine E. Daarnaast is vitamine C een hele belangrijke vitamine tegen zonnebrand. Vitamine C is een sterke antioxidant die schade door ontstekingen zoals zonnebrand tegengaat. Doordat 84% van de Nederlands bevolking niet voldoende groente en fruit per dag eet en vandaag de dag steeds minder vitamine C in voeding zit zou ik aanraden om elke dag 1000 mcg vitamine C als supplement te nemen. Het liefst natuurlijk lekker veel groente en fruit eten;)

Vitamine D

Vitamine D kan de roodheid die ontstaat door de zonnebrand flink verlagen. Bij voldoende vitamine D wordt namelijk het ontstekingsremmende enzym arginase-1 aangemaakt. De gemiddelde vitamine D waarde in Europa is 50 mnol/l, terwijl de streefwaarde 80 mnol/l is. Alles hieronder kan leiden tot ontstekingen en ziekten. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt middels zonlicht. Maar ook sommige voeding bevat vitamine D. Vette vis zoals zalm of eieren bevatten Vitamine D. Vitamine D suppletie wordt eigenlijk altijd wel aangeraden, zeker in de winter hebben we hier een groot tekort aan! 10 mcg tot 25 mcg zou bij de meesten wel voldoende moeten zijn. Sommigen hebben echter veel meer nodig.

Astaxanthine

Astaxanthine wordt in veel onderzoeken aangewezen als het antioxidant tegen zonschade. Algen maken dit antioxidant aan om zich te beschermen tegen de zon. Astaxanthine komt voornamelijk voor in zalm, garnalen en krab.

Enzymen

Daarnaast hebben we voldoende, selenium, koper, zink en mangaan nodig om bepaalde enzymen aan te maken die schade door de zon kunnen verminderen. Vooral noten en spinazie bevatten hier veel van.

Combinatie van antioxidanten

Het is vooral de combinatie van verschillende antioxidanten die een goede bescherming bieden tegen zonnebrand. Antioxidanten in groenten en fruit gaan namelijk oxidatie tegen in het lichaam die ontstaat door schadelijke stoffen zoals uv-straling. Zonnebrand is namelijk niets anders dan een ontsteking.

Wanneer we onszelf niet goed beschermen tegen de zon krijgen we snel te maken met veroudering van onze huid, zoals rimpels, uitdroging en ouderdomsvlekken. Blijf wel regelmatig smeren met een zonnebrand.

Dus neem lekker een spinazie quinoa salade met garnalen, noten en avocado, vul wat aan met supplementen smeer je in na ca. 15 minuten in de zon. Geniet van het zonnetje!