biologisch

Meer vitaminen en mineralen in biologische producten

Elke week bestel ik een krat met heerlijke biologische producten bij de bio winkel. Naast dat de producten zoals groenten en fruit er prachtig uit zien is de smaak ook nog eens veel intenser dan ‘gewoon’ groenten en fruit. Heb je zelf al eens het verschil tussen bijvoorbeeld een ‘gewone’ wortel en een biologische wortel geproefd? Naast dat ze er vaak mooier uitzien en lekkerder smaken heeft het nog meer voordelen.

  1. Meer vitaminen, mineralen en antioxidanten. Doordat biologische producten worden geteeld op voedingsrijke bodem en ze niet bespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen bevatten biologische producten meer vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo kunnen biologische tomaten al 10 keer meer magnesium bevatten dan ‘gewone’ tomaten. En is natrium soms nauwelijks te vinden in ‘gewone’ voeding. Dit geldt ook voor dierlijke producten die meer ruimte krijgen, betere voeding krijgen zoals gras en meer kunnen rennen. Hoe meer een dier beweegt hoe gezonder de voedingsstoffen zijn.

  2.  Geen chemische bestrijdingsmiddelen. Planten beschermen zichzelf met stoffen die juist zo gezond voor ons zijn. Deze stoffen verdwijnen als er chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, want ze hebben geen reden meer om zichzelf te beschermen. Daarnaast zijn de meeste bestrijdingsmiddelen ook nog eens xeno-oestrogenen die de hormonen uit balans kunnen brengen.

  3. Geen antibiotica. Antibiotica verstoort namelijk de darmflora. Een gezonde darmflora is de basis van een gezond lichaam. Een verstoorde darmflora kan leiden tot verschillende klachten en ziekten. Ook kunnen schadelijke bacteriën resistent worden voor antibiotica.
  4. Op volle gezonde grond gekweekt. Goede grond bepaalt hoeveel voedingsstoffen er uiteindelijk in de plant komen. Hoe armer de grond hoe voedingsarmer de plant.

  5. Langere rijpingstijd wat leidt tot een hogere voedingswaarde

  6. Geen genetisch gemodificeerde ingrediënten (GGO’s). GGO’s zijn stoffen die in het lab worden gemaakt om planten zoals mais en soja te beschermen tegen insecten of bestrijdingsmiddelen. GGO’s kunnen vaak tot veel verschillende klachten leiden.

  7. Geen chemische E-nummers. In biologische producten zitten in principe geen E-nummers. Glutamaat (E621), nitraat en sulfiet zijn hierin uitzonderingen. Ook op deze stoffen moet je letten dat je er niet teveel van eet, dit kan namelijk ook leiden tot verschillende klachten.

De bekendste keurmerken zijn EKO en Demeter.

Biologische producten bevatten dus meer vitaminen, mineralen en antioxidanten die het lichaam ten goede komen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu en de dierenwelzijn.

Zijn biologische producten niet heel duur?

Over het algemeen zijn biologische producten wel duurder dan ‘gewone’ producten. Je betaalt natuurlijk voor een beter product waar meer kosten aan verbonden zijn bij de productie ervan, maar wat je ervoor terug krijgt is vele malen groter dan die paar centen of euro’s die je meer betaalt. Je lichaam krijgt namelijk veel meer gezonde stoffen binnen, waardoor je je gezonder en fitter gaat voelen en meer gaat stralen. Zeker die paar euro’tjes meer waard;) Het belangrijkste is dat je je mindset omschakelt en beseft dat het echt meerwaarde heeft. Door gezonder te eten kun je uiteindelijk ook een hele hoop kosten besparen. Ik bestel zelf elke week online, dit weerhoudt mij om te veel te kopen. Al vind ik het zelf wel erg leuk om in de winkel te lopen en alle mooie verse en aparte producten te zien.

Bestrijdingsmiddelen en ziekten

Polio

Al sinds dat er bestrijdingsmiddelen gebruikt worden zijn er in verschillende delen van de wereld patronen ontdekt tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het ontstaan van ziekten. Zo ontstond er in de jaren 40 van de vorige eeuw in Amerika een grote Polio uitbraak. Dit probleem werd destijds ‘opgelost’ met een vaccin. Maar wetenschappers ontdekten later dat verlammingsverschijnselen die een symptoom zijn van Polio niet door het virus zelf kwam maar door de bestrijdingsmiddelen en pesticiden zoals DDT die destijds veel werden gebruikt.

Parkinson

Zo is er ook een groot onderzoek geweest naar bestrijdingsmiddelen en Parkinson. Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson is in de laatste vijftien jaar wereldwijd verdubbeld tot ruim 6 miljoen mensen en zal in de toekomst nog meer toenemen. In Frankrijk krijgen veel boeren die pesticiden gebruiken deze ziekte.

Positief effect

Het consumeren van biologische producten heeft een positief effect op het immuunsysteem, waaronder allergische klachten, vruchtbaarheid, overgewicht, en een lager risico op hart- en vaatziekten en kanker.