Havermoutkoekjes

Chocolade havermoutkoekjes

Glutenvrij | Lactosevrij

8 stuks | 30 min

Heerlijk, die geur van vers gebakken havermoutkoekjes! En vooral die stukjes chocola is om van te smelten. Lekker voor als je een keer trek hebt, maar geen chemisch bewerkte koekjes uit de supermarkt wilt eten.

Dit heb je nodig

  • 200 gram havermout
  • 3 eetl. kokosolie
  • Snufje zout
  • Glutenvrij bakpoeder
  • 50 gram hazelnoten
  • Kaneel
  • 1/2 banaan
  • 2 eetl. honing 
  • 50 gram pure chocola
  • 6 eetl. havermelk of andere melk

Tip: doe het op gevoel, je hoeft niet alles exact aan te houden

Zo maak je het

  • Verwarm de over voor op 160 graden

  • Meng de havermout, bakpoeder, kaneel en zout door elkaar

  • Voeg gesmolten kokosolie toe

  • Voeg een beetje vanille extract toe

  • Voeg een 1/2 geprakte banaan toe

  • Voeg een ei toe

  • Stamp de hazelnoten grof met een vijzel, voeg deze toe aan het mengsel

  • Maak er met een lepel bolletjes van en leg ze op het bakpapier, druk ze een beetje aan zodat ze ongeveer 1 cm dik zijn

  • Bak 20 minuten in de oven

  • Wanneer de koekjes afkoelen kun je de chocolade maken
  • Verwarm de melk in een pan, niet koken
  • Voeg de chocola toe en roer tot een dikke massa
  • Gooi het over in een klein schaaltje en doop hier de koekjes voor de helft in

Geniet ervan!

Gezonde effecten

Havermout

Havermout bevat beta-glucanen. Dit zijn vezels die in de darmen veel vocht opnemen. Daarnaast binden ze cholesterol waardoor het cholesterolgehalte verlaagt, met name het LDL (de slechte vorm van cholesterol). Door de vezels die opzwellen in de maag heb je een langer verzadigd gevoel. De koolhydraten worden langzaam opgenomen, waardoor er geen snelle piek in de  bloedsuikerspiegel ontstaat. In principe is havermout glutenvrij, maar het kan vaak in aanraking komen met producten die wel gluten bevatten. Let er dus op dat je voor de glutenvrije variant kiest. Gluten is namelijk een molecuul die ieder mens moeilijk kan verteren waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Havermout bevat anti-oxidanten (vooral polyfenolen) die je lichaam beschermt tegen schade van buitenaf.