groentequiche

Groentequiche

Glutenvrij | Koemelkvrij

30 min

Deze quiche is echt super lekker en gezond en ook nog eens koemelk- en glutenvrij. In een quiche kun je eigenlijk elke groente in gooien die je maar wilt, wat je maar in huis hebt. Het is heel simpel om te maken. Je legt het deeg in een ovenschaal en je gooit alle ingrediënten in een schaal door elkaar en vervolgens giet je dit over het deeg en bakken maar! 

Tegenwoordig eten we steeds meer koolhydraten en minder eiwitten. Terwijl deze eiwitten zo belangrijk zijn voor de bouw en de energie van ons lichaam, daarnaast zorgen eiwitten voor een stabiele bloedsuiker en zorgt ervoor dat je minder snel trek krijgt en een verzadigd gevoel krijgt.

Dit heb je nodig

  • 200 gr knolselderij
  • 6 eieren
  • Klein schuitje kokosroom/melk uit blik of andere room
  • Geraspte kaas (vegan)
  • Paar takjes verse tijm
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • Paar champignons
  • Handje spinazie
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 knoflook of knoflookpoeder
  • Peper en zout 
  • Bladerdeeg (vegan en glutenvrij)
  • Pancetta (6 plakjes ongeveer)

Tip: doe het op gevoel, je hoeft niet alles exact aan te houden

Zo maak je het

  • Verwarm de oven op 160 graden
  • Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olijfolie naar keuze en bekleed met het bladerdeeg en zorg dat de randjes een beetje bedekt zijn.
  • Snij de knolselderij in en kleine blokjes, snij de paprika en champignons in kleine stukjes
  • Bak in een koekenpan een paar gesneden champignons met ui peper en zout
  • Meng in een kom de eieren met alle overige ingrediënten behalve de spinazie, pancetta, tijm en kaas, voeg ook peper en zout toe
  • Leg wat spinazie over het bladerdeeg zodat het een beetje bedekt is
  • Voeg het eimengsel er bovenop
  • Bak de quiche in ca. 50 minuten gaar
  • Strooi er wat geraspte (vegan) kaas overheen en beleg met een paar plakjes pancetta en verse tijm zo’n 10 minuten voordat de quiche klaar is en plaats het nog even in de oven

Geniet ervan!

Gezonde effecten

Havermout

Havermout bevat beta-glucanen. Dit zijn vezels die in de darmen veel vocht opnemen. Daarnaast binden ze cholesterol waardoor het cholesterolgehalte verlaagt, met name het LDL (de slechte vorm van cholesterol). Door de vezels die opzwellen in de maag heb je een langer verzadigd gevoel. De koolhydraten worden langzaam opgenomen, waardoor er geen snelle piek in de  bloedsuikerspiegel ontstaat. In principe is havermout glutenvrij, maar het kan vaak in aanraking komen met producten die wel gluten bevatten. Let er dus op dat je voor de glutenvrije variant kiest. Gluten is namelijk een molecuul die ieder mens moeilijk kan verteren waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Havermout bevat anti-oxidanten (vooral polyfenolen) die je lichaam beschermt tegen schade van buitenaf.