
Appelcake
Glutenvrij | Koemelkvrij | Histaminevrij
Af en toe genieten hoort ook zeker bij een gezonde leefstijl. Deze heerlijke appelcake is gluten-, koemelk,- en histaminevrij. Ik vond dit persoonlijk de lekkerste cake die ik ooit heb gegeten.
Histamine kan voor veel mensen klachten opleveren zoals acne, huiduitslag, jeuk, opgeblazen buik, krampen, diarree, slapeloosheid, hartkloppingen en rosacea (roodheid in het gezicht). Allemaal hebben we de hele dag door te maken met het stofje histamine. Dit komt vrij bij verschillende processen zoals sporten, hitte, kou maar ook zit het in voeding zoals gefermenteerde producten. De een kan dit makkelijker afbreken dan de ander. Als het emmertje met histamine eenmaal overloopt (spreekwoordelijk) dan kan dit voor uiteenlopende klachten zorgen.
Wanneer je histaminevrij moet eten, omdat je veel last hebt van bepaalde klachten, kan deze cake een heel fijn alternatief zijn:)
Dit heb je nodig
Appel mix
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 appel
- 2 eetlepels maple siroop of honing
- 1 eetlepel vanillesuiker of andere suiker
Cake mix
- 3 eieren
- 1/2 kopje appelmoes (123 gr)
- 1/2 kopje maple siroop op honing (120 ml)
- 1/2 kopje kokos of amandelmelk (120 ml)
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie
- 2 theelepels vanille extract
- 1 kop amandelbloem (96 gr.)
- 1/2 kopje tapioca bloem (63 gr.)
- 1 theelepel baking soda
- beetje zout
Zo maak je het
-
Verwarm de oven voor op 180 graden
-
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Tip: vet de bakblik eerst een beetje in met olijfolie of roomboter en leg het ovenpapier er op
- Voor de appelmix: smelt de kokosolie in een koekenpan. Voeg de appelschijfjes, maple siroop en suiker toe. Bak dit ca. 7 minuten op een laag vuur.
- Voor de cakemix: Mix in een grote kom de eieren, appelmoes, maple siroop, kokosmelk, olie en vanille. In een kleinere kom voeg je de amandelbloem en tapiocabloem toe met de baking soda en zout. Voeg dit mengsel toe aan het natte mengsel en mix dit met een handmixer.
- Voeg de cakemix in het cakeblik en verdeel daarna de appelmix over het beslag.
- Bak de cake voor ca. 40 minuten in de oven. Prik met een sateprikker in de cake om te kijken of het gaar is. Als hij er droog uit komt is hij gaar.
Geniet ervan!