gezonde snacks

Gezonde snacks

Waarom heb ik altijd zo een trek in zoet?

Suikerverslaafd? Dit zijn de oorzaken en zo pak je het aan

We hebben allemaal weleens trek in wat zoets, maar vaak gaat nog weleens de hele zak leeg of is in een keer die hele chocoladereep op. Heerlijk, maar daarna bekruipt je dan toch een spijtgevoel. Jaren geleden was ik hier ook erg goed in totdat ik echt leerde genieten van een klein stukje chocola. Dit heet ook wel mindful eten. In plaats van een hele reep te eten neem je 1 of 2 kleine blokjes en laat je in je mond smelten en proef je bewust de intense smaken. En stel je ook de bewuste vraag: heb ik dit echt nodig?

Soms wil je oprecht niet zoveel suiker eten, maar lijkt je lichaam niet helemaal mee te werken in die gedachte. Verschillende factoren kunnen je trek in zoetigheid versterken.

Deze factoren hebben invloed op je trek in zoetigheid:

  • Oestrogeentekort > vlak voor de menstruatie veel zin in zoet? Dit kan komen doordat oestrogeen dan omlaag gaat en dus ook je serotonine niveau (je gelukshormoon). Je wilt dit dan gaan compenseren met zoetigheid. Zorg dat je in de week voor en tijdens je menstruatie veel groenten en voldoende fruit eet en snelle koolhydraten beperkt, dan krijg je minder last van cravings. Ook mannen kunnen trouwens te maken krijgen met een oestrogeentekort.

  • Emoties en stress. Ben je boos, gestresst of verdrietig? Grote kans dat je snel naar een reep chocola of koekjes graait. Probeer je emoties aandacht te geven door er bijvoorbeeld over te praten, op te schrijven of te gaan sporten of wandelen.

  • Automatische piloot. Altijd na het eten wat zoetigs pakken? Dit is er in al die jaren zo ingeslepen dat je lichaam het gewent is en er ook echt naar snakt. Een gewoonte veranderen duurt minimaal 3 weken. Probeer eens elke dag iets anders te nemen of te doen dan dat je altijd deed. Neem iets gezonders zoals fruit, dadel of wat nootjes of ga even iets anders doen zoals opruimen, oefeningen of wandelen. 

  • Schommelende bloedsuikerspiegel. Wanneer je snelle suikers eet in de vorm van bijvoorbeeld pasta, aardappelen, witbrood, snoep, koek, maar ook fruit stijgt je bloedsuikerspiegel en daalt vervolgens weer heel snel, waardoor je weer heel snel trek krijgt en je dan snel weer grijpt naar iets zoets omdat dat snel energie en voldoening geeft. Beter is om meer eiwitten te eten in plaats van koolhydraten of te kiezen voor langzame koolhydraten zoals zoete aardappel, quinoa, havermout, groenten, peulvruchten of volkorenproducten.

  • De schimmel candida. Een overmatige groei van deze schimmel in het lichaam zorgt voor veel klachten, maar ook een intense trek in zoet. Hierbij is het juist heel belangrijk om suikers te laten staan, zodat de schimmel niet nog meer gaat groeien en vooral te letten op dat je veel groenten en kruiden zoals oregano eet. Bij een gezonde darmflora krijgt de candida geen kans.

Klachten door teveel consumeren van suiker

Het teveel eten van suiker en snelle koolhydraten kan tot veel verschillende klachten leiden, vooral vermoeidheid en buikklachten zijn veel voorkomende klachten. Waneer je minder of geen suikerrijke producten gaat eten zullen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen, je lichaam herstellen en voel je je vooral fitter dan ooit.

Probeer eens deze gezondere snacks

  • Dadel met walnoot en kokos (ik haal deze altijd bij de gouden tent in Zaandam)
  • Kersen, blauwe bessen of ander fruit
  • Dadel-cacao balletjes (mix wat dadels en cacao in een blender en klaar is kees)
  • Een of twee blokjes pure chocola van minstens 75% cacao (mijn favoriet)
  • Weet jij nog iets lekkers? Let me know!