header-meerenergie

Food Power! Meer energie door gezonde voeding

Wist je dat je brein 20 procent van je totale energie verbruikt? Goed eten en drinken helpt je om beter te concentreren, beter dingen te onthouden en om de juiste beslissingen te nemen. We weten allemaal dat we door veel suiker eten veel energie krijgen, maar helaas gaat dit al net zo snel weer omlaag. Je lichaam moet namelijk hard werken om dit te balanceren! En zo zijn er nog meer voedingsbronnen die impact hebben op je energieniveau. Hieronder een aantal tips voor meer energie!

Ontbijt als een keizer

Begin je dag met een goed ontbijt. We zeggen niets voor niets: Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Na acht uur slaap (waarin je lichaam alles van de vorige dag verwerkt heeft) heeft je lichaam nieuwe energie nodig om door de dag heen te komen. ‘s Ochtends de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen geeft je lichaam een boost! Daarnaast verhoogt een goed ontbijt de kans op een goed humeur en een beter concentratievermogen. Tip: groente omelet met spinazie, ui en champignons. Voor de zoetekauw: bakje geitenyoghurt met havermout, noten en een banaan. En een groot glas water.

Licht eten = meer energie

Veel koekjes, crackers, chips, muesli en andere bewerkte producten bevatten transvetten. Je lichaam doet hier heel lang over om dit te verteren en daarnaast is het schadelijk voor hart- en bloedvaten. Ook maaltijden met veel granen, kaas en vlees kosten je lichaam meer tijd en moeite om te verteren. ⁠

Probeer eens als lunch een gekookt eitje met avocado, gerookte zalm, veldsla en mierikswortelsaus. In zalm en ei zit vitamine B12 die koolhydraten, eiwitten en vetten omzetten in energie.⁠‍

Zware maaltijden

Veel koekjes, crackers, chips, muesli en andere bewerkte producten bevatten transvetten. Dit zijn onverzadigde vetzuren. Je lichaam doet hier heel lang over om dit te verteren en daarnaast is het schadelijk voor hart- en bloedvaten. Ook maaltijden met veel granen, kaas en vlees kosten je lichaam meer tijd en moeite om te verteren. 

Probeer eens als lunch een gekookt eitje met avocado, gerookte zalm, veldsla en mierikswortelsaus. In zalm en ei zit vitamine B12 die koolhydraten, eiwitten en vetten omzetten in energie.

Ik tolereer dat niet

Zonder dat we het door hebben, hebben we vaak last van intoleranties. Een voedselintolerantie is voedsel dat wij slecht kunnen verteren. Dit kost ons lichaam vaak extra energie. Melk is goed voor elk toch? Nou nee eigenlijk niet. Mensen kunnen de eiwitten in melk namelijk slecht verteren. Ook kan het beperken van brood voor meer energie zorgen. Hoe? In brood, pasta en koek zit gluten verwerkt. Ook dit eiwit kunnen de meesten slecht verteren. Probeer eens minder brood te eten, je zult merken dat je je fitter gaat voelen! Zo kun je voor nog veel meer intolerant zijn. Hoe kom je daar achter? Probeer eens te letten hoe je je voelt na het eten van een product en hou een dagboekje bij. Schrap eens de ene week 1 product om te kijken of je er minder last van hebt.

Vasten zonder lasten

Als we eten zijn onze cellen bezig met groei en is er geen ruimte voor herstel, onderhoud en verdediging tegen schadelijke stoffen. Door een tijdje niet te eten zorgen we er dus voor dat cellen weer gaan verdedigen. Zo bouw je een sterker en gezonder lichaam. Doe dit niet in extreme mate dus bijvoorbeeld eerst heel ongezond te eten en de andere tijd bijna niets of te lang niets eten, dit is namelijk schadelijk voor het lichaam. Een goed voorbeeld: 16:8 (eet 16 uur niks en de overige 8 uur gezonde maaltijden of 5:2. Eet 5 dagen normaal en 2 dagen een stuk minder dan normaal. Maar doe dit vooral stap voor stap. Bouw rustig aan tussendoortjes af.