champignontapenade

Champignontapenade

Vegetarisch | Veganistisch

Dit recept is niet van mij maar van iemand die ik erg bewonder, namelijk: Maroeska Metz. Een aantal jaar geleden mocht ik haar helpen met ontwerpen van een kookboek. Wat een ontzettend leuk mens en heel gepassioneerd in alles wat zij doet. Ik mocht van haar het kookboek mee waar ik aan had mee geholpen en kwam onder andere dit heerlijke recept tegen: champignontapenade. Het is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens ontzettend gezond!

Heerlijk voor op een broodje of een toostje, maar ook ontzettend lekker in een kiprollade, pasta of gegrilde groenten als je nog wat over houdt.

Dit heb je nodig

  • 25 gram gedroogde porcini
  • 125 gram champignons en 125 gram shii-take (of 250 gram champignons of oesterzwammen)
  • 1 ui
  • 100 gram pijnboompitten
  • 2 grote tenen knoflook
  • 5-7 takjes tijm
  • 1 dl olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  • Rooster de pijnboompitten

  • Week de gedroogde porcini in 10 dl water en kook dit 1 minuut en met water af laten koelen
  • De gesnipperde uit met 2 eetlepels olijfolie en een beetje zout goudbruin bakken
  • De geweekte porcini met het nat toevoegen. Vocht verdampen en lauw laten worden
  • Mix in de keukenmachine de knoflooktenen, olie en pijnboompitten
  • Voeg de paddenstoelen toe en mix tot gewenste dikte
  • Ik heb er zelf nog een beetje peterselie aan toegevoegd

Geniet ervan!

Gezonde effecten

Champignons en vooral shii-take zijn goed voor je immuunsysteem

Champignons zijn een goede bron van glutamine, een aminozuur die erg belangrijk is bij het herstel van de darmwand en er dus voor zorgt dat er geen schadelijke stoffen onze bloedbaan binnenkomen. Het is een belangrijke bron van vitamine B12, waardoor ze een belangrijke vleesvervanger zijn. Een goed alternatief dus voor vegetariërs en veganisten. Maar vooral belangrijk zijn de vezel betaglucanen en de fytonutriënten die ze bevatten. Betaglucanen zijn een belangrijke voedingsbron voor de goede darmbacteriën. Deze darmbacteriën zijn weer gunstig voor gezonde darmen en een sterke afweer. Vooral Shii-take bevat hier veel van en is dus erg goed voor je immuunsysteem. Shii-take remt kankercellen, dit komt vooral door de vele betaglucanen. Eet champignons nooit rauw, ze bevatten namelijk giftige stoffen.