bone broth
bottenbouillon

Bone broth

Bone broth oftewel bottenbouillon is echt een krachtpatser voor je gezondheid. Zeker als je een keer een griepje hebt of je niet zo lekker in je vel zit, maar ook als je een (auto-immuun)ziekte hebt geef je je lichaam een boost. De gelatine en collageen die vrijkomen door het lange sudderen zijn goed voor veel functies in je lichaam. Zo helpt het bij het helen van de darmwand (auto-immuunziekten hebben altijd een doorlaatbare, verzwakte darmwand als gemene deler), helpt het bij pijnklachten zoals bij reuma en artrose en verstevigt het de huid, haren en nagels. Het is een van de effectiefste manieren om virussen te bestrijden. Daarnaast bevat de bouillon nog veel meer gezonde voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, fosfor, zwavel, vitamine A, K en C en ijzer en zink, glycine, cysteine, proline en glucosamine.

Collageen is het belangrijkste eiwit van ons bindweefsel. Bindweefsel is een soort lijm in het lichaam die alles bij elkaar houdt; onze organen, spieren, botten en zenuwen. Wanneer bindweefsel niet optimaal is kan dat voor veel vervelende klachten zorgen. Pijn in de gewrichten en spieren is daar een groot voorbeeld van. Stress en verkeerde voeding zijn grote veroorzakers van een slechtere kwaliteit van het bindweefsel. Yoga en voldoende beweging zorgen ook voor een betere kwaliteit van je bindweefsel. Maar zet ook vooral regelmatig deze lekkere bottenbouillon op het menu.

Hoe langer het suddert en hoe beter de kwaliteit van het vlees hoe meer gezonde voedingsstoffen de bone broth bevat.

bone broth

 

Dit heb je nodig

  • Kip (of rund) met bot
  • 1 Prei
  • 2 Wortels
  • 2 uien
  • 1 pastinaak of knolselderij
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el. appelazijn
  • 2 tenen knoflook
  • Beetje peper
  • Water

Je kan er natuurlijk elke groente in doen die je maar wilt

Zo maak je het

  1. Voeg alle ingrediënten samen in een grote pan of slowcooker.
  2. Schenk er water bij tot alles onder staan, houd nog wel een paar cm over tot de rand van de pan
  3. Breng het aan de kook
  4. Zet de pan in de oven voor ca. 12 uur. Je kan de volgende dag ook weer verder gaan evt. Als je een slowcooker gebruikt, zet de pan dan in de slowcooker en zet dan op de laagste stand
  5. Schep na ca. 12 uur de groote stukken uit de pan en zeef de bouillon in een andere pan of kom. Botten kun je nog bewaren en nogmaals gebruiken.
  6. Maak er wat porties van en bewaar wat in de vriezer voor op latere momenten.
  7. Als je de bouillon uit de koelkast haalt schep dan het vetlaagje er af. Dit kun je nog gebruiken om in te bakken
  8. Geniet ervan!