Soda brood

Soda brood

Glutenvrij | Lactosevrij

???

Dit (glutenvrije) brood kwam ik tegen in het tijdschrift Glutenvrij die ik een aantal jaar geleden heb gekocht. Het kokos maakt het brood heel zacht van smaak. Echt een aanrader!

Dit heb je nodig

  • 350 gram (glutenvrije) volkoren broodmix
  • 200 gram kokosmeel
  • 1 eetlepel (kokosbloesem) suiker (optioneel)
  • 1 tl. baksoda
  • 400 ml kokosmelk (1 blik)
  • snufje zout

Zo maak je het

  • Voeg al het meel, broodmix, baksoda, suiker en zout samen

  • Giet de melk er doorheen en roer met een houten pollepel tot een deeg
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en laat het deeg 10 minuten rusten
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop in een ronde vorm. Snij 2 sneden kruislings en bestuif met wat bloem
  • Bak het brood ca. 60 minuten in de oven. 

Geniet ervan!

Gezonde effecten

Havermout

Havermout bevat beta-glucanen. Dit zijn vezels die in de darmen veel vocht opnemen. Daarnaast binden ze cholesterol waardoor het cholesterolgehalte verlaagt, met name het LDL (de slechte vorm van cholesterol). Door de vezels die opzwellen in de maag heb je een langer verzadigd gevoel. De koolhydraten worden langzaam opgenomen, waardoor er geen snelle piek in de  bloedsuikerspiegel ontstaat. In principe is havermout glutenvrij, maar het kan vaak in aanraking komen met producten die wel gluten bevatten. Let er dus op dat je voor de glutenvrije variant kiest. Gluten is namelijk een molecuul die ieder mens moeilijk kan verteren waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Havermout bevat anti-oxidanten (vooral polyfenolen) die je lichaam beschermt tegen schade van buitenaf.